TOKSIKOLOGIJA 2019

NOVE DROGE IN NOVI NAČINI UŽIVANJA STARIH DROG

Image
Datum:
19. aprila, 2019
Čas:
08:00 - 15:00
Lokacija:

Srečanje Toksikologija 2019: nove droge in novi načini uživanja starih drog sta organizirala Sekcija za klinično toksikologijo SZD in Center za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKCL. Srečanje je potekalo 19. aprila 2019 v Kristalni palači v Ljubljani

Srečanje se je udeležilo 210 zdravnikov, farmacevtov, medicinskih sester in ostalih strokovnjakov, ki se pri delu srečujejo z uživalci drog. Ob srečanju smo izdali zbornik s prispevki predavateljev, ki je še na voljo v tajništvu CKTF (andreja.lamovsek@kclj.si).

Na srečanju smo predstavili 30-letne izkušnje z zastrupitvami z ekstazijem in rezultate raziskav posledic uživanja ekstazija, zastrupitve z naravnimi halucinogeni (npr. psilocibe, mušnice, kratom, pejotl, kat, opojna kadulja, ajavaska) in zastrupitve s sinteznimi halucinogeni in kanabinoidi. V nadaljevanju smo predstavili rezultate raziskave zastrupitev z GHB v Ljubljani, zastrupitve s popersi in smejalnim plinom, zlorabo zdravil za zabave z bovlami zdravil in kemseks ter opisali zastrupitve z alkoholom in nove načine uživanja alkohola (npr. tamponi prepojeni z alkoholom). Opisali smo tudi  postopek obravnave osebe posiljene ob zlorabi drog ali zdravil. V zadnjem delu srečanja smo predstavili še zastrupitve s sredstvi za hujšanje in zastrupitve s sinteznimi opioidi – fentanili, ki postajajo vse pogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitev.

 

PROGRAM SREČANJA TOKSIKOLOGIJA 2019

Download (PDF, 395KB)