Ogljikov monoksid

V Sloveniji vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO) med ogrevanjem stanovanja in vode umre okoli 5 ljudi. S CO se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati. Tako so pogosti primeri zastrupitev celih družin. Prav gotovo pa so najbolj tragične smrti mladih, ki bi jih lahko preprečili z namestitvijo alarmne naprave za CO v bivalni prostor. CO je namreč plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga itn. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo CO lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Zastrupljenci s CO imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo (Tabela). Na prisotnost CO v stanovanju tako največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

Stopnja zastrupitve Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom
blaga blag glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris)
zmerna močan utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji, hitro bitje srca
huda nezavest, krči, dušenje, bolečina za prsnico, odpoved srca in dihanja, smrt

Pri otroku se lahko zastrupitev s CO pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči.

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. Pri zastrupitvi s CO se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na CO pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev s CO moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve s CO povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

CO ne moremo zaznati s čutili in ukrepamo šele ob težavah, ki jasno kažejo, da je nekaj narobe. Na srečo pa obstaja rešitev tudi za nevidni in tihi CO, saj nas na morebitno nastajanje in kopičenje CO v stanovanju lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) CO v zraku. Alarmne naprave za CO nas opozorijo na povišano koncentracijo CO v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za CO stanejo okoli 50 evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal.

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za CO in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo CO in alarmne naprave za CO ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Prav tako CO ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah. Le alarmne naprave za CO s standardom EN 50291 nas pravočasno opozorijo na nastajanje CO in preprečijo zastrupitev.

Po nakupu in namestitvi pokažemo alarmno napravo za CO ostalim družinskim članom in jih seznanimo z alarmnim signalom in načrtom ukrepov ob njegovi sprožitvi. Ob alarmu za povišan nivo CO moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čimprej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor CO ni odpravljen.