Strupene rastline

Strupene rastline, ki rastejo v Sloveniji so prikazane na spletni strani. Otroci najpogosteje zaužijejo strupene rastline z rdečimi in črnimi plodovi oziroma jagodami, ki jih zamenjajo z užitnimi plodovi ali pa jih zaužijejo iz radovednosti med igro. Najstniki in mladi odrasli se pri nas najpogosteje zastrupijo s halucinogenimi rastlinami, predvsem navadnim kristavcem. Zastrupitvi z navadnim kristavcem in volčjo češnjo, ki vsebujeta atropin, hiosciamin in skopoloamin, potekata z antiholinergičnim sindromom. Starejši odrasli se najpogosteje zastrupijo z rastlinami zaradi zamenjave užitnih rastlin, ki jih uporabljajo kot začimbe ali zdravilne rastline, s strupenimi rastlinami.

Zavedati pa se moramo, da se lahko zastrupimo tudi z okrasnimi tujerodnimi rastlinami, kot so oleander, rododendron, kloščevec, difenbahija, amarilis, božična zvezda, ciklama, glicinija itn. Difenbahija, fikus, monstera, taščin jezik in flamingo na primer vsebujejo kristale oksalata, ki se sprostijo iz rastline ob žvečenju listov in povzročijo vnetje ustne sluznice.

Zdravljenje zastrupitev s strupenimi je predvsem simptomartično, saj imamo antidot le za zastrupitve s strupenimi rastlinami, ki vsebujejo atropin, skopolamin in hioscimani (fizostigmin) in rastline, ki vsebujejo glikozide digitalisa (protitelesa proti digoksin).

Opozorilo: Na spletni strani niso predstavljene vse strupene rastline. Poleg rastlin v tabeli so strupene še številne druge rastline, zato moramo ob stiku z neznano rastlino vedno ukrepati, kot da gre za strupeno rastlino.