ZASTRUPITVE Z OGLJIKOVIM DIOKSIDOM V VINSKIH KLETEH

Pri vrenju mošta nastaja ogljikov dioksid, ki vsako leto povzroči nekaj zastrupitev vinarjev v vinskih kleteh.  

Ogljikov dioksid (CO2) uvrščamo med enostavne dušljivce, ki povzročajo znake zastrupitve zaradi znižanja odstotka oz. parcialnega tlaka kisika v zraku in s tem zadušitev zastrupljenca.

Prvi znaki zastrupitve z ogljikovim dioksidom so občutek dušenja, hitro in globoko dihanje, hiter pulz, omotica, utrujenost, glavobol ter motnje vida, koordinacije in presoje. Ob zelo hudi zastrupitvi z ogljikovim dioksidom se nato pojavijo še bruhanje, krči in izguba zavesti.    

Ob sumu na zastrupitev pokličite pomoč na št. 112. Ne rešujte sami in brez ustrezne opreme. 

Vir slike: https://garamvariszolobirtok.hu/en/2016/09/a-halhatatlan-mustgaz/