Piki in ugrizi strupenih živali

Toksikologija 2015

Image
Datum:
10. aprila, 2015
Čas:
08:00 - 15:00
Lokacija:

Na srečanju smo predstavili pogostnosti in pregled pikov in ugrizov strupenih živali v Sloveniji. Natančno smo predstavili toksine strupenih kač, ki živijo na območju Slovenije, in klinično sliko ter zdravljenje kačjih ugrizov. V nadaljevanju smo predstavili tudi strupene pajke in škorpijone ter školjke, meduze in ribe, ki so v Jadranskem morju. Sledil je sklop opisov kliničnih slik in zdravljenj s prikazi primerov pikov in ugrizov komarjev, čebel, os, sršenov, obadov, stenic, pajkov, škorpijonov, rib, meduz itn. Predstavili smo tudi alergijske reakcije na živalske strupe, zastrupitve z eksotičnimi živalmi ter pike in ugrize strupenih živali pri domačih živalih. Posebno pozornost smo posvetili izzivom pri oskrbi s protistrupi in mednarodni trgovini z ogroženimi strupenimi živalskimi vrstami. Na koncu srečanja so zdravniki in veterinarji pokazali več zanimivih kliničnih primerov pikov in ugrizov, ki so se zgodili v Sloveniji.

Srečanje sta organizirala Sekcija za klinično toksikologijo Slovenskega zdravniškega društva in Center za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Srečanja se udeležilo okoli 200 zdravnikom, veterinarjev, biologov, farmacevtov, reševalcev in drugih ljubiteljev narave.

Program:

Download (PDF, 1.13MB)