Katinoni

Naravni katinon je stimulans skupine beta-ketoamfetaminov in ga najdemo v rastlini kat (Catha edulis), ki raste v Afriki. V zadnjih letih pa so se pojavile tudi sintetične katinonske droge kot so metkatinon, 4-matilmetkatinon, MOPPP (metoksialfapirolidinopropiofenon), MDPPP (metilendiksialfapirolidinopropifenon) in MPPP (metilfenilpropionoksipiperidin).

METKATINON (EFEDRON)

Metkatinon imenujemo tudi efedron in v Sloveniji ni prepovedana droga (5). Metkatinon lahko proizvedejo z metilacijo naravnega katinona ali pa ga sintetizirajo z oksidacijo pseudoefedrina in je tako popolnoma sintetična droga (5). Metkatinon je strukturno podoben adrenalinu in noradrenalinu, vendar povzroča le indirektno spodbujanje centralnih in perifernih kateholaminskih poti (5). Znaki zastrupitve s metkatinonom se posledica prevelike spodbude simpatičnega živčevja (5). Zastrupljenci z metkatinonom imajo običajno zmerno tahikardijo in hipertenzijo ter glavobol, ki je verjetno posledica vazokonstrikcije možganskih arterij. Metkatinon sproži tudi tremor in agitacijo bolnika (5). Zdravljenje zastrupitev je simptomatsko, antidota ni.

4-METILMETKATINON (MEFEDRON)

Mefedron je strukturno podoben katinonu in metkatinonu. Mefedron povzroča podobne učinke kot ekstazi, le da sproži še večjo evforijo uživalcev in je v Sloveniji dovoljena droga (6). Mefedron je v obliki tablet ali prahu in ga uživalci zaužijejo ali njuhajo. Mefedron deluje kratkotrajno, verjetno le eno uro, in uživalci si ga zelo želijo ponovno vzeti, kar lahko hitro vodi v zaužitje velikega odmerka in zastrupitve. Znaki zastrupitve z mefedronom so tahikardija, hipertenzija, epileptični krči in hipertemija. Uživalci mefedrona imajo lahko pomodrele in otopele okončine, kar bi lahko bila posledica periferne vazokonstrikcije, poleg tega pa imajo hude glavobole, slabost in bolečine v trebuhu naslednji dan po uživanju mefedrona. Zdravljenje je simptomatsko.